Iron Curtain Trail

Turistička zajednica grada Koprivnice jedan je od ukupno 15 partnera projekta Biciklističke rute Željezne zavjese, EuroVelo rute br. 13, za područje Republike Hrvatske i Mađarske financiran iz programa South East Europe. Projekt je proveden do kraja 2014., a zadatak hrvatskog partnera bio je da definira trasu od Međimurske pa do Osječko-baranjske županije te istu ugradi u rutu Željezne zavjese. U Koprivničko-križevačkoj županiji EuroVelo ruta slijedi biciklističku magistralu Drava Route. 

 

Projekt je bio težak 1.403.441,05 eura od čega je Europska unija sufinancirala 85%. Grad Koprivnica također se nalazi na Ruti Željezne zavjese, a svi kulturni i turistički sadržaji našeg grada predstavljeni su na zajedničkoj internetskoj stranici i ostalim promotivnim materijalima EuroVelo ruta - http://www.eurovelo13.com/stages/hungary-croatia


 

EuroVelo ruta br. 13 duga je više od 7000 km i prati umjetnu granicu kojom je Europa bila podijeljena nakon Drugog svjetskog rata od Skandinavije do Crnog mora.

 

Michael Cramer, član Europskog parlamenta i utemeljitelj Rute Željezne zavjese obišao je područje uz Dravu u Hrvatskoj i Mađarskoj u ljeto 2012. godine, kada je posjetio i Koprivnicu.  Gospodin Cramer, koji se uvjerio u vrijednosti i ljepotu dravskog krajolika u našoj zemlji, svesrdno se zalaže za što veći udio teritorija Republike Hrvatske u biciklističkoj ruti Željezne zavjese.