Renesansni festival

_

Povijesni mega spektakl Renesansni festival sljubljivanje je kasnosrednjovjekovnih povijesnih fakata i originalnosti Koprivnice, Podravine i Hrvatske s baštinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga (čiji je dio i Hrvatska), a koje se na Festivalu manifestiraju kroz brojne viteške, obrtničke i glazbene skupine iz desetak europskih zemalja. Manifestacija je pravi primjer razvijanja europskog identiteta Grada i Regije, a 2015. i 2016. godine proglašena je za TOP manifestaciju u Hrvatskoj u konkurenciji svih javnih događanja, te joj je 2016. godine dodijeljen Superbrands status.

Četverodnevna manifestacija rekonstruira razdoblje kada je Koprivnica postala slobodnim kraljevskim gradom (1356.), a najviše se bavi razdobljem s kraja 15. st. te 16. st. iz kojeg potječu ostaci renesansnih bedema na kojima se i odvija cjelokupni program. Mnogobrojni sadržaji četverodnevne manifestacije uvjerljivo vraćaju posjetitelje u davno minulo vrijeme, a to dočaravaju „srednjovjekovni“ zanatlije (najveći sajam srednjovjekovnih obrta u ovom dijelu Europe), trgovci, vitezovi, dame, kralj i dvorjani, skitnice, prosjaci, kmetovi, alkemičari, muzičari, zabavljači i mnogi drugi, poput kuhara koji na licu mjesta spremaju jela po srednjovjekovnim receptima, a piju se samo pića iz tog vremena poput medovine, vina i piva, i to iz drvenih i lončarskih čaša i posuda. Više od 1000 kostimiranih izvođača, što koprivničkih, što hrvatskih, ali i inozemnih (Slovenija, Italija, Mađarska, Češka, Slovačka, Francuska, Njemačka, Austrija, Poljska, BiH) nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a mnogobrojni posjetitelji mogu s njima interaktivno sudjelovati u programu. Renesansni festival organizira se od 2006. godine, a već je postao najveća i najkompleksnija manifestacija tog tipa u ovom dijelu Europe (mišljenje domaćih i inozemnih sudionika, kao i mnogobrojnih, oduševljenih posjetitelja iz zemlje i inozemstva).

Renesansni festival nastaviti će s trendom zabrane korištenja plastičnog pribora za jelo i piće kako bi srednjovjekovni život u četiri dana održavanja bio što autentičniji. To nije nimalo lak zadatak zato što moramo izraditi desetak tisuća keramičkih krigli s logom manifestacije, kako bi svaki posjetitelj koji će koristiti ugostiteljske usluge na manifestaciji mogao dobiti jedinstven suvenir za simboličnu cijenu. Posjetitelji će moći zadržati kriglu ili je vratiti te zatražiti povrat novca. Također ćemo ponovno oformiti komisiju koja će obilaziti izlagače i upozoravati ih na nedostatke (adekvatna rasvjetna tijela, nekorištenje plastičnih vrećica te plastičnog pribora za jelo i piće, adekvatni kostimi i sl.)

Do naše manifestacije najstariji prostor grada bio je zapušten i totalno zanemaren (zemljani bedemi i zgrada Oružane). Osim što smo počistili najveći dio samonikle vegetacije i korova, uredili smo i devastirano prizemlje Oružane. Kako bismo što uvjerljivije dočarali razdoblje o kojem pričamo, sagradili smo drvene palisade (bedeme i kule), postavili drveni most na mjestu gdje su oni i bili u ta vremena, a također smo postavili privremene drvene objekte za ljude i životinje. Inscenirali smo i napad (dnevni i noćni) na utvrdu što je privuklo i oduševilo velik broj posjetitelja.