Križevci

_

Križevci su drugi po veličini grad u Koprivničko-križevačkoj županiji. Poznati su po svojoj bogatoj i slavnoj prošlosti. U Križevcima od 1860. godine djeluje prvo Gospodarsko i šumarsko učilište u ovom dijelu Europe, čiju tradiciju nastavlja Srednja gospodarska škola i Visoko gospodarsko učilište. Križevci su grad sporta: atletike, nogometa, košarke, rukometa, Tae Kwon Do-a i motociklizma, te grad škola: četiri osnovne, četiri srednje i dvije visoke škole. Više od pola stoljeća grad ima javno kupalište s dva otvorena bazena.

Grad Križevci poznati su i po “Križevačkim štatutima”, jedinstvenim pisanim pravilima ponašanja u veselim društvima uz razne vinarske svečanosti. Poznata je i tradicionalna turistička priredba “Križevačko veliko spravišče”, koja se održava u lipnju, uz podsjećanje na pomirbu kalničkih plemenitaša i križevačkih purgera.

Križevci su pokretač i domaćin Županijskog obrtničkog i gospodarskog sajma otvorenog i stranim izlagačima. Grad ima nekoliko industrijskih i uslužnih zona za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Ovaj kraj poznat je i po drugim djelatnostima te po svojim poljoprivrednim proizvodima: mesu, mlijeku, vinu, kukuruzu, voću i medu.

Nedaleko Križevaca, u selu Apatovec još je 1842. godine otkriven izvor mineralne vode gdje je u jesen 2004. sagrađena najsuvremenija hrvatska punionica mineralne i izvorske vode. Svojom netaknutom prirodom i bogatim šumama s brežuljkastom okolicom podno planine Kalnik, Križevci pružaju veliku mogućnost za razvoj svih oblika turizma (izletničkog, seoskog, lovnog i dr.) te za pripreme sportaša.

Križevci su biskupski grad, sjedište grkokatoličke biskupije. Križevci su također i rodni grad Svetog Marka Križevčanina, trećeg sveca u Hrvata.