Kalnik

_

Kalnik je planina smještena u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, veći dio je u Varaždinskoj županiji, a manji u Koprivničko-križevačkoj županiji. Bilo planine dužine oko četrdesetak kilometara proteže se od istoka do zapada i širine desetak kilometara. Ona je pretežno obrasla bjelogoričnom šumom, dok njezin središnji dio krase gole stijene i meta su velikom broju planinara, penječa i izletnika. Najviši vrh Vranilac (643 m) je kontrolna točka HPO, a u planinarskom domu je kontrolna točka 1 ZPP-a.

Planinu Kalnik presijecaju mreže planinarskih puteva, makadamskih i šumskih puteva. Postoje tri asfaltirane ceste koje presijecaju područje planine Kalnik. Sjeverna prirodna granica rijeka Bednja dijeli planinu od Topličkog gorja zapadno i od Podravine istočno.

Sa zapadne strane nalazi se Novi Marof, sa sjeverne strane Ljubešćica i Varaždinske Toplice, na sjeveroistoku Ludbreg, južno (18 km cestom) Križevci, a najistočnije Koprivnica. S juga su još općine Visoko, Gornja Rijeka, Kalnik i južnije Sveti Petar Orehovec.