Đurđevac

_

Stari grad Đurđevac

Utvrda Stari grad Đurđevac nalazi se u samom centru grada Ðurđevca te sa zaštićenim prirodnim okolišem čini intrigantnu i gotovo nestvarnu povijesnu, urbanističku i arhitektonsku cjelinu. Kulturno i povijesno gledano to je jedna od zanimljivijih urbanih cjelina sjeverozapadne Hrvatske. Savršena lokacija, bogata povijest, arhitektonska rijetkost i potencijalna povezanost s modernim načinom života mogućnosti su koje se turistički i kulturno tek trebaju iskoristiti!

Đurđevački peski

Istočno od Đurđevca, na putu prema mjestu Kalinovac, nalazi se geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci, jedinstveni prirodni fenomen u Hrvatskoj. U tom području zaštićenom već više od 30 godina još uvijek ima vidljivih ostataka pješčanih dina. Postupnim pošumljavanjem Đurđevčani su uspjeli primiriti te “žive i krvave peske”, kako su ih Podravci nazivali nekada.

Danas je područje geografskog rezervata koji nosi ime “Đurđevački pijesci” pošumljeno akacijom i nekim nižim vrstama drveća, te mnogobrojnim grmovima zečjaka, tako da živoga pijeska više na tome mjestu nema. Stručnjaci smatraju da je taj pijesak nanio vjetar i tako stvorio pravu “Hrvatsku Saharu” iako je taj naziv pretjeran.