Rasinja

_

Rasinja se nalazi desetak kilometara zapadno od Koprivnice, nedaleko Podravske magistrale koja dolinom rijeke Drave povezuje gradove sjeverne Hrvatske. Smještena je na pola puta između Ludbrega i Koprivnice, na prvim obroncima Kalničkog prigorja gdje potok Gliboki ulazi u podravsku ravnicu.

Rasinja sa svojim kulturno-povijesnim spomenicima bilježi slojevitost svoje prošlosti. Osim dvorca banske obitelj Inkey i župne crkve sv. Križa, još se mogu naći vrijedni ostaci Staroga grada Rasinje u samom naselju te tragovi templarskog grada Opoja na obližnjem brežuljku Budim.

Dvorac Inkey

Novi dvorac u Rasinji izgradila je barunska obitelj Inkey na mjestu stare kurije i gospodarskih zgrada Staroga grada Rasinje, koji je bio sjedište vlastelinstva do izgradnje novoga dvorca.

Među gospodarskim prizemnim zgradama izgrađenim vjerojatno početkom 19. stoljeća, jedna se koristila za stanovanje vlastelinskog osoblja. Od 1959. do 1994. godine u većoj zgradi je bila smještena osnovna škola, a u manjoj zgradi dvorca mjesni ured i zdravstvena stanica.

Na površini od desetak hektara nekoć se nalazilo vlastelinsko sjedište u Rasinji. Bio je to sklop dvorca, perivoja, gospodarskih zgrada s vrtom i župne crkve s vlastelinskim grobljem. Gotovo dva stoljeća Rasinja je bila u posjedu plemićke obitelji Inkey de Pallin.

Jezero Rasinja

Jezero Rasinja prostire se na rubu naselja Rasinja na prvim obroncima Kalničkog prigorja, okruženo je zelenim livadama, gustom šumom i rasinjskim vinogorjem, površine 35 ha. Nastalo 1984. godine, izgradnjom akumulacijskog jezera i brane za potrebe nekadašnjeg Ribnjačarstva Rasinja, s prosječnom dubinom 1-6 metara, jezero je poznato po najvećem prirastu ribe u Podravini.

U jezeru Rasinja ulovljeni su kapitalni primjerci riba, šarana , amura, tolstolobika i soma. Zbog stalnog poribljavanja jezera slatkovodnom ribom stvoreni su uvjeti za razvoj sportsko-ribolovnog turizma. Jezero Rasinja predstavlja pravi raj za aktivni odmor u zdravom i prirodnom okruženju.

Uz obalu jezera napravljen je nasip širine 20 i više metara, jezero je uz obalu produbljeno, tako da je prosječna dubina uz obalu 1-1,5 metara.

Na jezero dolaze ribolovci iz drugih država i ostaju oduševljeni prirodom, jezerom i kapitalnim uzorcima riba, tako da na jezeru Rasinja možete loviti ribu od 0-24 sata, a uslužiti će Vas osoblje hotela Podravina sa kvalitetnim cateringom.

Ribnjaci Rasinja

Ribnjaci se prostiru na zemljištu veličine cca 70 hektara, a nalaze se kilometar i pol nizvodno od jezera uz potok Gliboki.

Na ribnjacima, u prekrasnoj prirodi možete promatrati bogatu raznolikost ptica koje obitavaju na ovim područjima kao što su bijela i siva čaplja, barske ptice koje vole mir i tišinu i mnoge druge raritetne vrsta ptica.

Posebna atrakcija je borova šuma stara 300 godina u kojoj se gnijezde siva i bijela čaplja.