RENESANSNI FESTIVAL – 22.-25.08.2024.

Renesansni festival je najbolja turistička manifestacija Hrvatske iz 2019. proglašena od strane Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore te najatraktivnija i najoriginalnija manifestacija kasnosrednjovjekovnog karaktera. Inovativnost manifestacije ocrtava se u mozaiku srednjovjekovnih sadržaja s edukativnom podlogom koje su isključivo privlačni faktor dolaska turista (poput borbi vitezova, radionica starih zanata, vatrenog showa, kmetskih igara, torture, sela gubavaca, kmetskih sela, autentične glazbe, srednjovjekovnih jela i pića) bez nastupa renomiranih estradnih zvijezda.

Manifestacija se od 2006. godine kontinuirano održava posljednjeg vikenda u kolovozu na ostacima koprivničkih renesansnih bedema – nekadašnje protuturske utvrde (u blizini središta grada). Ova povijesna i edukativna turistička manifestacija najveći je spektakl „živih slika“ iz prošlosti, a svoje uporište ima u povijesnim faktima. Po broju kostimiranih sudionika, posebice obrtnika koji njeguju srednjovjekovne vještine, raznovrsnosti i originalnosti sadržaja te vjernosti atmosfere, koprivnička manifestacija u rangu je najuglednijih povijesnih festivala u Europi.

Renesansni festival okuplja više od 1.000 kostimiranih sudionika iz petnaestak europskih zemalja (Portugal, Latvija, Izrael, Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka Republika, Francuska, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Slovačka, Slovenija i Poljska), a broj posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i obližnjih zemalja iznosio je oko 50.000. Uvrštavanje u TOP događanja Hrvatske od strane Hrvatske turističke zajednice, stjecanje Superbrands statusa uz mnoga druga nacionalna priznanja potvrđuju značaj ove manifestacije, a njezinu veličinu prepoznala je i Europska unija pa se Renesansni festival financirao iz nekoliko europskih projekata.

Ekološka dimenzija manifestacije vidljiva je na svakom koraku jer je plastika u potpunosti zabranjena, koriste se glineni i drveni pribori za jelo i piće, električna energija se koristi u nezaobilaznim situacijama dok je cijeli prostor noću rasvijetljen primitivnom rasvjetom – baklje, svijeće, petrolej.

 

PROGRAM MANIFESTACIJE – https://www.renesansnifestival.hr/najava-renesansni-festival-2024/

Comments are disabled.